¡Entrevista del Col.legi d’Aparelladors de Barcelona!

El sector de l’edificació es troba immers en una crisi provocada per una depressió econòmica que ja fa uns quants anys que dura. Per sortir d’aquesta difícil situació, les regles que regien l’exercici tradicional de la professió d’aparellador com a treballador per compte d’un altre han canviat i la manera d’encarar les relacions laborals, l’exercici de la professió i fins i tot el mateix concepte de client prenen noves direccions.

Ens trobem en un moment en què has de prendre les regnes del teu futur, fer-te preguntes i contestar-les, ser innovador i començar a construir el teu propi camí. Així ho han entès professionals joves que han decidit emprendre un camí ple de dificultats però també de satisfaccions. És el cas de Gaspar Alloza, arquitecte tècnic especialitzat en acústica de l’edificació i de Mar López Prat, que ha dirigit les seves passes cap a l’interiorisme i el retail design. Tots dos van voler compartir la seva experiència amb la resta de companys a la jornada Construjove celebrada al novembre i ara ho fan amb tots els lectors.

Quan l’empresa on treballava l’arquitecta tècnica Mar López Prat va fallar, ella va prendre la decisió d’establir-se per compte propi i treballar en allò que l’apassionava: el màrqueting i el disseny comercial.

Avui, Mar L Prat col·labora amb empreses que volen incrementar les seves vendes mitjançant la millora dels espais comercials i el posicionament de marca. I no descuida la seva pròpia marca professional, amb una intel·ligent tasca de promoció tot fent servir les plataformes de comunicació a l’abast.

Quin objectiu persegueixes com a professional?
“Persegueixo la millora continua a través de l’experiència que m’aporta cada projecte nou. El meu objectiu final es que quan un client visiti una de les meves botigues o restaurants, s’endinsin en el món de la marca, entengui els seus valors i gaudeixi d’una autèntica experiència de compra”.

Què és el retail design i quins beneficis aportes als teus clients?
“El disseny comercial, o retail design, té la finalitat última d’ampliar vendes. Això s’aconsegueix a traves de l’anàlisi d’una sèrie de factors que posicionen la teva marca i es comuniquen contínuament amb el teu client ampliant o disminuint les teves ventes. Per exemple la ubicació, l’entorn, l’aplicació del concepte de marca a través de materials coherents, la distribució i circulació estratègica dins de la botiga i/o les estratègies de comercialització i visibilitat durant el recorregut”.

Segueixes algun corrent d’estil concret?

“L’estil de cada projecte el determina la marca per a la qual estigui treballant, segons la seva identitat i els seus valors, m’inclinaré cap a un estil o un altre”.

Perquè és important tenir cura de la pròpia marca?
“Perquè les marques, com les persones, necessitem una identitat pròpia, ser autèntics, i és per això que l’espai que es comunica entre el client i la marca, ha de ser coherent amb ella. Per exemple, si vens cremes ecològiques, no pots utilitzar materials no sostenibles ja que estàs enviant missatges contradictoris als teus compradors i perds credibilitat. A més, les botigues o els restaurants són espais meravellosos per comunicar-te amb els teus clients. Són un moment perfecte per mimar-los i fer-los sentir una experiència agradable que, per exemple no pot aportar la compra on line.

Això es el que es coneix com a moment de la veritat amb l’objectiu final de fidelitzar al client i potenciar que ens recomanin”.

Quines qualitats creus que ha de tenir una persona emprenedora?
“Els emprenedors són persones que els motiva l’emoció d’aconseguir nous projectes, nous clients i nous reptes. Un bon emprenedor necessita que l’apassioni la seva feina, ser molt treballador, un bon comercial, molta temprança i confiar en que tot sortirà bé, fins i tot els mesos dolents”.

Has tingut necessitat d’adquirir una formació complementària?
“Vaig haver de fer un màster en disseny comercial per tal d’especialitzar-me i un curs de programes en 3D per tal de poder expressar millor els meus dissenys”.

Quina opinió et mereix el moment actual que viu el nostre sector i com veus el futur  de la professió d’aparellador?
“Em sembla molt injust el moment en el que estem vivint, hi ha molt potencial desaprofitat i això es dolent a nivell individual i de país. El futur crec que es basa en l’especialització i en ajudar a la flexibilitat de les empreses per tal de poder adaptar-se en diferents moments econòmics, però estic segura de que ens en sortirem”.

entrevista-caateeb-mar-l-prat-1
entrevista-caateeb-mar-l-prat-2

Categorías: ViviendasEtiquetas: , , , ,

marlprat

Arquitecta técnica especializada en interiorismo y Master en Retail Design.